Comments 0
Genel
İkinci El Arabalar Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Gerçek

Otomobil sahibi olmak, hem çok önemli bir ihtiyaca cevap verir hem de özgürlük ve keşfetme heyecanını karşılar. 1900’lü yılların başlarında otomobil üretimi konusunda ilk kez seri üretime geçen Ford Motor Company genel müdürü Henry Ford, “Herkes için otomobil, herkes için özgürlük” demişti. Gerçekten de ister büyük bir şehirde ister küçük bir kasabada yaşıyor olun, bir aracınızın olması size özgür hissettirecek, farklı yerlere gitme, keşfetme, yeni insanlarla tanışma ya da yakınlarınızı ziyaret etme hevesi verecektir. İşte bu ihtiyaçtan yola çıkarak bir çoğumuz bütçemiz dahilinde araba satın almak üzere araştırma yapmaya başlarız. İlk kez bizim kullanacağımız sıfır kilometre bir araç ya da daha önce kullanılmış ama bizim de ihtiyaçlarımıza cevap verecek yeterlilikte ikinci el araba almak için adım atarız. Peki, ikinci el oto alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu konuda hangi detayları atlamamak önemlidir? İkinci el araba alırken bilmeniz gereken 5 gerçek şöyle özetlenebilir:

1. En İyi İkinci El Araba Hangisi?

İkinci el arabalar hakkında araştırma yapmak hem çok keyifli hem de çok kafa karıştırıcı olabilir. Araba satın almaya karar verdiğinizde çevrenizde hemen herkes bu konuda size tavsiyede bulunacak, kendince araba modellerini performans, genişlik, araba fiyatları, yakıt tasarrufu konuları çerçevesinde yorumlayacaktır. Burada bilmeniz gereken detay, en iyi arabanın aslında sizin ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayan araba olduğudur. Örneğin tek başına yaşayan, popülariteye önem veren 25 yaşında bir genç için kabrio modeller en iyi seçimken, 3 çocuklu bir aile babası için bu model çok verimsiz bir seçenek olabilir.

Benzer şekilde aylık geliri yüksek olan ve yakıt masrafından çekinmeyen oto alıcısı için benzinle çalışan, yüksek beygirli bir otomobil en iyi tercih olabiliyorken düşük gelirli ya da gelirini iyi optimize etmek zorunda olan bir başkası için dizel araçlar en doğru seçim olacaktır. Bu noktada sizin yapmanız gereken şey, alacağınız arabayı nasıl kullanacağınız, aylık yakıt masrafına ayıracağınız bütçe, alacağınız ikinci el için planladığınız rakam aralığı, uzun yola ne sıklıkla çıkacağınız, ailenizin ihtiyaçları konusunda bir çerçeve çizmektir. Ondan sonra da ortaya çıkan çerçeveye göre ikinci el araba seçimine yönelebilirsiniz. Size online olarak geniş bir seçenek ağı sunan güvenli ikinci el araba alabileceğiniz www.kncgarage.net sayfaları arasından aradığınız araca kolayca ulaşabilirsiniz.

2. İkinci El Alırken Çok Eski Arabalardan Uzak Durun!



Bazı eski model araçlar çok özel bir zevke hitap ederler. Örneğin 1980’lere ait bir kabrio model, halk arasında “deli Ford” diye bilinen geniş ve kendine özgü tasarımıyla dikkat çeken yine 80’li yılların iki kapılı Ford modelleri, Anadolu çiftçisini temsil eden bir station Kartal, “kaplumbağa” diye bilinen şirin bir Volkswagen böyle özel ama eski arabalardan bazılarıdır. Bu arabaları trafikte görmek bile çok büyük keyif verir. Ancak bu tarz arabalar asla yatırım değeri taşımaz. Yani sizin arabayı alıp bir antika eser alıyormuşçasına garaja koymak ve arada sırada keyif için kullanmak gibi bir niyetiniz yoksa, kolay satabileceğiniz, uzun süre piyasa değerini kaybetmeyecek hatta mümkünse 10 yaşından büyük olmayan bir araba almanız gerekir. Dolayısıyla avantajlı ikinci el araba satın almak için eski modellerden uzak durmanız tavsiye edilir.

3. İkinci El Arabanın Hasarı Olup Olmaması Konusu

İkinci el bir araç, daha önce kullanıldığı için hasar görmüş ya da yıpranmış olabilir. Zira, onu fabrikadan çıktıktan sonra ilk kullanan siz değilsiniz. Ancak söz konusu hasarların, masraf çıkarmayacak, aracın performansını etkilemeyecek, aracın ömrünü kısaltmayacak nitelikte olup olmadığı konusu araştırılmalıdır. Bunu anlamanın da birden fazla yolu var:

  • Otomobillerden, motordan anlıyorsanız aracı alıp test sürüşüne çıkabilirsiniz.
  • Aracı, güvendiğiniz bir oto tamir-bakım ustasına gösterebilirsiniz.
  • Aracın ilk bakışta kaporta parçalarının simetrik olup olmadığına bakabilir, aşırı fark varsa büyük bir kaporta hasarı gördüğünü varsayabilirsiniz.
  • Emniyet Genel Müdürlüğünden veri alan Tramer Sorgulama olarak bilinen online platformu ya da benzerlerini kullanarak araç hasar sorgulama yapabilirsiniz.
  • İkinci el aracınızı ikinciyeni.com ile almanız size bu konuda önemli bir güven sunar. Çünkü sistem, tüm araçlar için TÜV SÜD ile çalışarak detaylı ekspertiz raporu verir. Ayrıca satın aldığınız araçta ekspertiz raporundakinden farklı bir bilgi söz konusu olursa 7 gün içinde iade hakkı sunar. Böylece yukarıda sayılan süreçleri takip ederek zaman kaybetmek zorunda kalmazsınız.

    4. İkinci El Aracın Kimliğini Öğrenin

    Nasıl ki vatandaşların T.C. Kimlik Numarası olarak bilinen bir vatandaşlık numarası varsa ve bu numara ile o kişi hakkında tüm bilgilere (izin verildiği ölçüde) ulaşılabiliyorsa motorlu taşıtların da motor numarası ve şasi numarası adlarıyla bilinen iki önemli kimlik numarası vardır. İkinci el aracı alırken kasanın iç kısmındaki şasi numarasına ve motorun üzerindeki motor numarasına bakıp ruhsattaki numaralarla karşılaştırmanız önerilir. Çünkü parça değişimi olmuş ya da çalıntı bir araçta bu numaralar ruhsattakinden farklı olabilir.

    5. İkinci El İçin Kasko ve Trafik Sigortası

    İkinci el araba aldıktan sonra devlet eliyle zorunlu kılınmış olan Trafik Sigortası ve isteğe bağlı olan Kasko Sigortasını yaptırmayı ihmal etmeyin. Aracın sizden önceki sahibi tekrar bir araba almayı düşünmüyorsa ve siz de kabul ederseniz yaptırdığı ve poliçe geçerlilik süresi devam eden Kasko ve Trafik Sigortalarını sizin üzerinize devir edebilir.