Türkiye’nin yeni ‘kontrollü normalleşme’ planının açıklanmasıyla illerdeki risk durumuna göre kısıtlamalarda hafiflemeye gidildi. Satışlarda tamamen durma noktasına gelen ikinci el otomotiv pazarı bu açıklamaları bekleyen sektörlerden biriydi. Konuyu değerlendiren sektör temsilcileri, tedbirlerin kısmen bile olsa hafiflemesiyle satışların artmasını beklediklerini belirtti. İkinci el otomobilde son durum nedir? Fiyatlarda bir düşüş veya artış bekleniyor mu? Araç almak mı beklemek mi gerekli? Sektörün önde gelen isimleri tüm bu soruları yanıtladı.
İkinci el otomotiv pazarında yaşanan durgunluk ‘kontrollü normalleşme’ ile yerini umuda bıraktı. Sektör temsilcileri satışlarda hareketliliğin Mart ayında kendisini göstermesini bekliyor.
Tedbirlerin bölgesel olarak hafifletilmesinin kısa vadede pozitif etki yaratmasını beklediklerini söyleyen A.Oktay KANICI “İkinci el otomobil pazarında özellikle Kasım 2020 itibarıyla başlayan durgunluğun devam ettiğini ve 2021 yılının ilk iki ayında hem alıcı hem satıcı kanadında daha kontrollü bir pazar oluştuğunu söyleyebiliriz. Son dönemde ikinci el otomobil fiyatlarının özellikle kurumsal noktalarda dengeye gelmiş olmasıyla birlikte bir miktar hareketlilik gözlemleniyordu. Buna paralel pandemi dolayısıyla alınan tedbirlerin bölgesel olarak hafifletilmiş olması da kısa vadede pozitif etki yaratacaktır” dedi.
“FİYATLARIN ARTMASINI BEKLEMİYORUZ”
Durgun geçen 3,5 ayın stok yükünün devam ettiğini belirten KANICI”Olası bir talep artışı ile en azından Mart ayı içerisinde fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket olacağını öngörmüyoruz. Ancak talep artışına paralel, yeni araç bulunabilirliğinde bir sorun oluşur veya kurlarda yukarı yönlü hareket devam ederse fiyatlara yansımasını görebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
SIFIR OTOMOBİL PAZARI FİYATLARI ETKİLER”
Sıfır araç pazarındaki tedarik veya fiyat düzeltmelerinin etkisini ikinci elde direkt olarak hissettiklerini söyleyen KANICI “Yeni araç tedarikinde üretim kısıtlarına bağlı olarak 2020 yılına benzer bir sorun yaşanırsa ikinci el otomobil pazarındaki artış seyri ivmelenecektir. Bu durumda olası sorunun boyutuna ve pazara etkisine bağlı olarak arz-talep dengesi nedeniyle fiyatlarda artış olması söz konusu olabilir” dedi.
“FİYATLAR ARTIK DÜŞMEZ”
Otomobil fiyatlarıyla ilgili bir artış beklemediklerini belirten KANICI”Ancak fiyatlar artık düşme eğiliminden durağan pozisyona geçer. Ve bu seviyeler artık dip diyebiliriz. Bu anlamda tüketici bu rakamları fırsat olarak değerlendirecektir. İkinci el de 3 aylık durağan süreçte fiyat anlamında tüketicinin istediği fiyatlarda dengelendi diyebiliriz” dedi.
YETERİNCE SATILIK ARAÇ VAR”
Çip krizi gibi sıfır otomobil sektörünü etkileyecek durumların kısa vadede ikinci ele etki etmeyeceğine vurgu yapan KANICI “Şuan ikinci elde 600 bin satılık 100 bin acil satılık araç var. Arz problemi yok ve yeterince araç var. Çip krizi sıfırda belli markalarda sorun yarattı. Bu sıkıntı Haziran’dan sonra çözülecek gibi, bu tarihe kadar yeterince ikinci el satılık aracımız var. Kimse araç bulamam korkusu yaşamasın. Fiyatlar doğal olarak talep artarsa artacaktır ama biz süratli bir artış beklemiyoruz.” dedi.